Τρεις παγκόσμιες Κυπριακές ιδεολογικοπολιτικές παραδοξότητες.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, η πλειοψηφία των ανθρώπων των τεχνών κινείται στο χώρο της προοδευτικής αριστεράς. Σε χώρες μάλιστα όπου υπήρξαν, ή υπάρχουν ολοκληρωτικά, απολυταρχικά, δικτατορικά και γενικώς λιγότερο δημοκρατικά και ανοικτά καθεστώτα, αυτοί οι άνθρωποι γίνονται οι κατ’ εξοχήν εκφραστές της αντίστασης, της εξέγερσης, ακόμα και της επανάστασης, με αποτέλεσμα πολλές φορές, είτε να διώκονται, είτε να συλλαμβάνονται, ή ακόμα και να εξαφανίζονται. Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα, τόσο από την Ελλάδα της δικτατορίας, τη γειτονική Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Στην Κύπρο φαίνεται να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι πλείστοι καλλιτέχνες είναι δεξιοί, κάτι που φάνηκε πολύ έντονα στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές του μηνός Φεβρουαρίου, το διακύβευμα των οποίων ήταν γι’ αυτούς η απαλλαγή από τον «κακό» κομουνισμό.

Από παλιά γνωρίζαμε για παράδειγμα ότι η Άννα Βίσση, ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, ο Κούλλης Νικολάου, ο Γιώργος Ζένιος και άλλοι, ήταν δεξιών φρονημάτων.  Στη φετινή, όμως, μακρά προεκλογική περίοδο, φανερώθηκαν και άλλοι, μάλιστα με έντονο, ή|και ακραίο τρόπο. Είδαμε για παράδειγμα τον τραγουδιστή Μιχάλη Χατζηγιάννη να είναι ένας από αυτούς που πρότειναν την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη, καθώς και από τους πρώτους που έτρεξαν στο κλειστό στάδιο Ελευθερία το βράδυ της εκλογής του, για να «βρόντο-τραγουδήσει» το κοινότυπο και τετριμμένο πλέον «χέρια ψηλά», δείχνοντας τη μεγάλη του ανακούφιση για την αλλαγή, ή, αν προτιμάτε, την απέραντη ικανοποίησή του για τη νίκη της δεξιάς παράταξης.

Επίσης, ο ηθοποιός Κωστάκης Κωνσταντίνου, κατά κόσμον «μίμος» από την Κλήρου Λευκωσίας, ήταν ανελλιπώς μέσα στις τηλεοπτικές εικόνες από τα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗ.ΣΥ.), αλλά και δίπλα από το νέο πρόεδρο τη νύκτα της 24ης Φεβρουαρίου.

Κωστάκης Κωνσταντίνου [22.3.13]

Αποκορύφωμα ήταν βεβαίως το πρωτόγνωρο ξέσπασμα του ηθοποιού Χρυσάνθου Χρυσάνθου, με την ανοίκεια επίθεσή που εξαπέλυσε, τόσο κατά του απερχόμενου προέδρου, όσο και γενικώς ολόκληρης της παράταξης της αριστεράς, μέσω Facebook.
Χρύσανθος Χρυσάνθου

Σε ολόκληρο τον κόσμο επίσης, τα πράσινα κόμματα της οικολογίας, κινούνται πλησιέστερα από κάθε άλλο στο χώρο της προοδευτικής αριστεράς.  Στην Κύπρο βιώσαμε το εξής οξύμωρο και σε αυτή την περίπτωση.  Η ηγετική γραμματεία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, απέκλεισε από την αρχή τον υποψήφιο που στήριζε η αριστερά, ενώ δεν τον συνεχάρη καν, ακόμα και μετά το πέρας της εκλογικής «μάχης», λες και επρόκειτο για ένα αόρατο φάντασμα.

Τέλος, σε όλο τον κόσμο, τα σοσιαλιστικά κόμματα είναι εκ ιδεολογίας αριστερά.  Στην Κύπρο, το Κίνημα Σοσιαδημοκρατών ΕΔΕΚ είναι και κόμμα αντιστασιακό, άρα είχε ένα ακόμα λόγο να εκφράσει την ανοικτή στήριξή του στον αριστερό υποψήφιο, κατά το δεύτερο γύρο των εκλογών.  Ποτέ, όμως, δεν το έπραξε, αφού ουσιαστικά επέλεξε να βάλει στην ίδια ακριβώς μοίρα τον υποψήφιο που βρισκόταν δίπλα ακριβώς από τη δική τους ιδεολογική φιλοσοφία, με αυτόν της συντηρητικής νεοφιλελεύθερης δεξιάς και πραξικοπηματικής ακροδεξιάς του 1974.

Εν ολίγοις, «πρωτοτυπήσαμε» και πάλι!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s